Wat is Klassieke massage

Massage is waarschijnlijk de oudste geneeskundige behandeling die we kennen. Het woord massage is ontleend aan het Frans, maar het heeft een Arabische oorsprong.

Het Arabische woord – mass – betekent ‘onderzoekend aanraken’. Ook veel namen voor de gebruikelijke massagetechnieken zijn aan het Frans ontleend: effleureren, pétrisseren, frictioneren, vibreren en tapoteren.

Deze vijf handgrepen worden in de hele geschiedenis van de massage beschreven. Vandaar dat de massagevorm waarbij deze vijf handgrepen worden toegepast, klassieke massage wordt genoemd. Deze massagevorm volgt de ontwikkeling van de westerse geneeskunde. De klassieke massage bestaat onder andere uit ontspanningsmassage en massage die op een betere doorbloeding is gericht. Klassieke massage wordt ook gebruikt om uw lichaam en geest met elkaar in evenwicht te brengen, zodat stress en spanning verdwijnen of voorkomen worden.

Wat is Sportmassage

In de jaren ‘20 werd de opleiding tot sportmasseur georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Heilgymnastiek en Massage. Het duurde tot 1954 met de oprichting van het Nederlands Genootschap voor Sport massage dat er een specifieke organisatie voor sportmasseurs ontstond. Het NGS is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De sportmasseur
Een goede masseur beschikt over ‘Fingerspitzengefühl’, dat zelfs zo ontwikkeld kan zijn dat hij in staat is om aan de hand van de toestand van het spierweefsel de vorm van de sportman op dat moment vast te stellen. Zo is het ook mogelijk dat een masseur aan de tonus van het spierweefsel, in combinatie met andere symptomen, een overtrainingstoestand op het spoor komt. Mede door massage kan een toestand van overtraining verholpen worden.

Behalve massages, uitgevoerd voor de training of wedstrijd, zal de sportmasseur ook na de training en/of wedstrijd kunnen masseren. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen. Sportmassage is ook geschikt voor mensen, die een ontspannende massage willen.