Oedeem-def-1-300x110Bij Lymfoedeem is er sprake van een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is ten gevolge van een gestoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er kunnen hierdoor verschillende klachten ontstaan, dit zijn onder andere zwelling, vermoeidheid een zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, huidafwijkingen en infecties.

 

Er zijn verschillende vormen van oedeem, dit zijn onder andere:

 

  • Primair Lymfoedeem: een aangeboren aandoening waarbij het Lymfesysteem niet goed functioneert of aangelegd is.
  • Secundair Lymfoedeem: dit ontstaat door een invloed van buitenaf die het Lymfestelsel beschadigd. Dat kan een wondroosinfectie zijn, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Merendeels is Lymfodeem een gevolg van de behandeling van kanker. Lymfklieren worden verwijderd of beschadigd door operatie en bestraling. Het oedeem ontwikkelt zich in de buurt van de beschadigde onderdelen van het Lymfestelsel. De meest voorkomende plekken zijn de armen en benen. Lymfoedeem kan direct na behandeling optreden, maar het kan ook vele jaren later optreden.
  • Lipoedeem: dit betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Vrouwen met lapoedeem kunnen zeer moeilijk gewicht verliezen. Vrijwel alle patiënten klagen over een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen is erg gevoelig voor druk van buitenaf. Een koud gevoel, voornamelijk van de onderbenen, enkels en voeten, is een andere voorkomende klacht. In de loop van de dag nemen de oedeemklachten toe, vooral bij warmte.
  • Traumatisch oedeem: bijvoorbeeld een vochtophoping in de enkel na een verzwikking.
  • Veneus oedeem: een combinatie van vochtophoping en slecht werkende vaten, denk bijvoorbeeld aan spataderen.

De behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende mogelijkheden. Deze zijn onder andere:

Oedeem-def-2-300x199

  • Compressietherapie (zoals bandageren, therapeutische elastische kous);
  • Manuele lymfedrainage (massagetechniek gericht op stimulering en afvoer van lymfevocht);
  • Oefentherapie, ademhaling, lymftaping, voorlichting en adviezen met betrekking tot de huidverzorging en omgaan met de beperkingen in het dagelijks functioneren.